Ruta de l’oli per la Terra Alta

Si els vins són un dels atractius i reclams de la Terra Alta gastronòmica, l’or, els seus olis, en són un altre no menys destacats gràcies a la ruta de l’oli.

Si els primers gaudeixen de la DO, denominació d’origen, els segons de la DOP, denominació d’origen protegida. Per aquest motiu en aquesta ocasió us proposem una ruta per gaudir d’espais i sabors entorn l’oli de la Terra Alta que no us deixarà indiferents!

La Ruta de l’Oli

Aquesta ruta de l’oli podria iniciar-se a Arnes on hi trobem el refugi d’un molí d’oli on es conserven dues moles, una premsa i el seu motor. També part de les vies que connectava aquesta maquinària i les set tines de decantació de l’oli, en bastant bon estat. Tot i que encertadament aquest espai s’havia habilitat com a espai d’informació turística, actualment està tancat.

En tot cas, seguint la carretera T-330 podem arribar al mas de la Franqueta, a Horta de Sant Joan, que porta a la partida dels Viarnets, on es poden contemplar camps d’oliveres de la varietat empeltre.I parlant d’oliveres, tot i que de fulles i fruit una mica més allargada que aquesta varietat, hi ha una que no ens pot passar de llarg i és d’obligada visita.

Es tracta de l’olivera bimil·lenària Lo Parot, declarada arbre monumental l’any 1990, de varietat desconeguda. Està situada a uns 500m de la sortida d’Horta en direcció a Bot, s’hi accedeix per un camí que arrenca a mà dreta a peu de carretera, en el punt quilomètric 3, a una altitud de 480 m, té un volt de canó a 1,30 m del terra de 7,45 m i un volt de soca de 15 m. El diàmetre de la capçada actual és de 9 m.

Seguint la ruta podem fer parada a Bot on a les seves rodalies hi tenim proper a la Via Verda les restes del molí de la vila. El resultat i fruit del treball i les tasques agrícoles per cultivar les oliveres les podrem contemplar si ens desplacem fins a Caseres i visitem una de les seves finques d’oliveres, o a Batea on s’hi conrea la varietat arbequina en la modalitat de superintensiu.

Si més enllà de la tradició i la maquinària antiga dels històrics molins volem modernitat, també podem visitar un molí d’oli modern a la Pobla de Massaluca. Des d’aquí, seguint la carretera TV-7411 s’arriba en 15 km a l’entrada del camí de la Vall de Sant Francisco, a La Fatarella, municipi al que ens podem aturar seguint el recorregut d’aquesta vall arribant a la partida dels Raïmats, ja que en aquesta aturada podrem contemplar una plantació d’olivera arbequina.Si ens dirigim ara a Gandesa, no podem deixar de visitar l’espai que el municipi té dedicat al vi i a l’oli, ni més ni menys que el Consell Regulador de la DO Terra Alta.

Finalment podem acabar la ruta de l’oli de la Terra Alta a Pinell de Brai per l’encant del celler cooperatiu d’estil modernista de Cèsar Martinell, deixeble d’Antoni Gaudí. Conegut com la Catedral del vi, també fa mostra i tast d’olis, i al seu interior trobarem un molí antic de premsa pneumàtica.Va, anem amb un plus!! Relacionat amb l’oli.

També us pot interesar:

  • A Rius d’Or (La Fatarella) fan activitats d’enoturisme (més detalls) 
  • La Fatarella celebra la Festa de l’Oli els dies 8 i 9 desembre amb tastos d’oli, caminades, jocs infantils, cuina amb oli…i tast de la clotxa de la Terra Alta!  (més detalls) 
  • I què et semblaria adoptar una olivera i tenir el teu propi oli o fer una clotxa? Ho pots fer a Horta de Sant Joan! (més detalls) 
  • I si encara no estàs massa en el tema, no pateixis! A Mas Beturià, a Batea, iniciació en el tast d’olis!