Descobreix la Serra de Pàndols i de Cavalls

Què us sembla una excursió per muntanyes plenes d’encants naturals però també d’història? Això sí, aquest cop dirigida als amants del senderisme, valents i amb “aguante”!Es tracta de la Serra de Pàndols i de Cavalls que amb els seus penya-segats van ser testimoni i refugi dels soldats durant la sagnant Batalla de l’Ebre que va viure i patir la Terra Alta.Situades entre els rius Canaletes i Sec, aquestes serres tenen gran valor paisatgístic amb corrents d’aigua, gorges profundes i fins i tot presència de cabres salvatges, entre la seva fauna. Pel que fa al llegat històric encara s’hi conserven restes de trinxeres i materials de la batalla.La ruta de dificultat moderada i una durada de gairebé 6 hores, s’inicia a una Àrea de Pícnic de la Fonteta, molt proper a Gandesa, concretament a la carretera C-43 que va de Gandesa a Pinell de Brai.

Serra de Cavalls

El recorregut travessa camps de conreu fins endinsar-se en la petita vall de la Carruba, entre la serra de Santa Madrona i la de Cavalls fins a la que podem arribar per un corriol que ens dirigeix al punt més alt de la serra, la punta Rodona, per on podem continuar per la seva carena.La serra de Cavalls separa els termes del Pinell de Brai, Gandesa i Benissanet. A peu de serra hi ha l’ermita de Santa Madrona (Corbera d’Ebre), del segle XVIII, que forma un conjunt de capella i habitatge amb un petit campanar i, al costat, una font d’abundant aigua fresca. Disposa de barbacoa, taules i parc infantil.

Serra de Pàndols

Després, el camí de baixada fa deixar a la nostra dreta la Mola d’Irto, cap al S-SE. El camí creua la carretera C-43 per un petit túnel i s’endinsa per la Serra de Pàndols que és abrupta i està tallada per cingles profunds que conflueixen al riu Canaletes. En aquesta serra trobem l’àrea recreativa de l’Ermita de Santa Magdalena (font) i podem visitar la cota 705 (Punta Alta) on s’hi troba el monument a la pau promogut per la Lleva del Biberó i dedicat “a tots els que varen combatre a la Batalla de l’Ebre”.La concavitat que hi ha a la cara principal del dau simbolitza el sol d’un nou dia, i mostra, al seu interior, el colom de la pau. Des d’aquesta cota es pot gaudir d’una panoràmica meravellosa. A més, en dies clars s’albira gran part de la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, els Ports de Tortosa-Besseit i, fins i tot, els Pirineus. Podeu trobar més detalls en aquest enllaç: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/serra-de-pandols-cavalls-22042696