El camí de Sant Jaume també passa per la Terra Alta

El camí de Sant Jaume compta amb un tram que té pas per la Terra Alta, ja que enllaça Tortosa i Batea, el Camí de Sant Jaume de l’Ebre, una de les rutes catalanes cap a Sant Jaume de Galicia.

El camí de Sant Jaume ha estat considerat “bé cultural” i reconegut com a “primer gran itinerari europeu” per l’Institut Europeu d’Itineraris Culturals, vinculat al Consell d’Europa, i les branques principals del camí han estat declarades “Patrimoni de la Humanitat” per la Unesco. Una ruta senyalitzada que permet arribar a peu als principals punts d’interès històric del país.

L’itinerari recuperat comença a Tortosa amb l’històric portal del Romeu, presidit per un sant Jaume pelegrí, que testimonia la tradició jacobea de la ciutat de l’Ebre, i aprofita la traça de l’antic ferrocarril de Tortosa a Alcanyís, avui convertit en una Via Verda que continua fins a la Puebla de Híjar (Aragó). Aigua amunt de Xerta la ruta s’aparta de l’Ebre i passa per llocs tan emblemàtics de la Terra Alta com el santuari de la Fontcalda, per continuar en direcció a Gandesa, Batea i Favara, ja a l’Aragó, enmig d’un paisatge mediterrani excepcional, on els boscos s’alternen amb les vinyes i les oliveres. El pelegrí retrobarà l’Ebre a Casp (Aragó) i ja no l’abandonarà fins a Logronyo.

A més, el camí de Sant Jaume està senyalitzat amb banderoles de color blau, l’estàndard en les senyalitzacions jacobees arreu d’Europa, juntament amb el símbol de la petxina o vieira. Alguns trams d’aquesta ruta també estan senyalitzats amb sagetes (fletxes) grogues, indicadores de tots els camins de Sant Jaume. Aquestes marques, les pinten els membres de l’Associació d’Amics del Camí de Sant Jaume.

La recuperació del Camí de Sant Jaume de Galícia a Catalunya, reconeguda per la integració de Catalunya al Consejo Jacobeo l’any 2009 passat, integra el país en una gran ruta cultural europea, camí que a Catalunya esdevé un nexe d’unió entre l’orient i l’occident de la península Ibèrica, entre Catalunya i Galícia, entre el Mediterrani i l’Atlàntic. Una ruta que esdevé, a més, un referent mundial, tal com assenyala Josep Huguet i Biosca, Conseller d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya.

La Terra Alta ofereix a la ruta una gran varietat de paisatges entre les planes, vessants muntanyosos i els tradicionals conreus de vinya, olivera, ametllers i avellaners. És el cas de les serres de Pàndols i de Cavalls, o la muntanya de Santa Bàrbara i les Roques d’en Benet, a Horta de Sant Joan. Exemple de la riquesa forestal d’aquesta zona en són dos pins gegants, anomenats Pimpoll d’Arnes i Ramut, situats a prop del coll de Miralles. Un altre indret que mereix menció és el conjunt paisatgístic, termal i religiós de la Fontcalda, entre Gandesa i Prat de Comte. El Parc Natural dels Ports, als municipis d’Horta de Sant Joan, Prat de Comte i Arnes, a tocar de la ruta, que amb 35.051 ha d’extensió, és el segon més gran i un dels més ben conservats de Catalunya, i afecta nou municipis del Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta.

El Camí de Sant Jaume es pot fer a peu, en bicicleta o a cavall. Per conèixer més detalls sobre l’itinerari, els trams, consells, equipatge i molt més, us recomanem consultar la Guia ‘El camí de Sant Jaume, de Tortosa a Batea’ editada per l’Agència Catalana de Turisme i que trobareu (aquí)

I per allotjar-te no et preocupis, a Els Temporers disposem i t’oferim 4 apartaments que poden ajustar-se a les vostres necessitats!