Ruta de la Pau a la Terra Alta i estada a Els Temporers

Va! L’esport, la natura i el relax són la millor combinació i els ingredients de la proposta que us portem per fer la Ruta de la Pau amb que gaudir de la Terra Alta i una estada als nostres Apartaments Els Temporers.

La Ruta de la Pau us permetrà gaudir de forma àmplia de la comarca de la Terra Alta, ja que és un itinerari circular que lliga 7 dels seus municipis. Concretamen la ruta fa pas i parada per aquells que van tenir rellevància durant la Batalla de l’Ebre, un dels fets històrics i reclams turístics de la nostra terra.

La Ruta segueix el PRC98 i el GR-171 en 82 quilòmetres i disposa d’una variant PRC-27 d’uns 32 quilòmetres que permet enllaçar el recorregut amb el Pinell de Brai.

Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre a Gandesa

Començarem la ruta al municipi de Gandesa que va ser el principal objectiu de l’ofensiva dels republicans. Hi podem gaudir del Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre on s’hi recull material documental recuperat, tant bèl·lic com cultural sobre la Batalla de l’Ebre. Si seguim l’itinerari, ens dirigirem cap a les serres que envolten Gandesa, Pàndols i Cavalls, i que van servir com a refugi de soldats, a més de ser els indrets on es van disputar les lluites més ferotges.

Un cop arribats a la Punta Redona, a la Serra de Cavalls, ens podrem dirigir cap a Pinell de Brai on està l’espai històric de les Cases Caigudes i el Centre d’Interpretació Les Veus del front o bé continuar per la serra fins arribar a l’Ermita de Santa Magdalena, un espai que tampoc us podeu perdre!

Seguidament, ens caldrà retrobar la Ruta a l’alçada de la Punta Alta (705 metres) de la serra de Pàndols, per poder veure el monument dedicat a la Pau en record a totes les víctimes i combatents de la Batalla de l’Ebre, i que va promoure en el seu honor, la Quinta del Biberó.

Les aigües termals de la Fontcalda i La Via Verda

Arribats a aquest punt de la ruta, no ens vindrà gens malament gaudir de les aigües termals de 25 °C que ens ofereix la Fontcalda, descendint al seu santuari des de la Punta Alta. També tenim la possibilitat d’endinsar-nos pels estrets a la vora del riu Canaletes, en direcció cap al municipi de Prat de Comte, on també hi van fer pas i estrall les forces republicanes el 26 de juliol de 1938. 

Direcció cap a Bot pujant pel coll veurem la darrera vista de Prat de Comte i pel camí podrem visitar l’Ermita de Sant Josep i la muntanya Cavaller. Per l’espectacularitat de la Via Verda arribem a Bot on la seva estació també va ser clau en rebre tropes i material de la batalla i des d’on es podien evacuar els ferits. Al camí hi segueix el coll de Moro des d’on es van dirigir les operacions milotars de les tropes nacionals.

La ruta segueix cap a Vilalba dels Arcs on destaca als seus voltants l’espai històric del Barrancs on s’ha recuperat amb 200 metres de trinxera, i l’espai de Quatre Camins, lloc on es van produir forts enfrontaments i on s’alcen dos monuments emblemàtics. A més, aquest municipi ens ofereix el centre d’interpretació “Soldats en les trinxeres”.

Camps de conreu i el Poble Vell

Una bona opció per contemplar ben a prop dels cultius propis de la Terra Alta és el camí de Vilalba cap a la Fatarella on hi trobarem campo d’ametllers, vinyes i oliveres. Un cop arribats a la Fatarella ens trobem l’espai històric recuperat de les Devees, punt de defensa del municipi, i a 9 quilòmetres el memorial de les Camposines on s’acullen les restes dels combatents enterrats al territori a mode d’homenatge. D’altra banda, a la Fatarella es pot visitar el centre Internacionals a l’Ebre, i espais recuperats per l’associació El Rio.

L’última etapa de la ruta ens farà gaudir del Poble Vell a Corbera d’Ebre, amb els carrers, cases i vestigis en ruina del que era l’antic poble i que va quedar devastat per la guerra, així com la majestuosa església de Sant Pere, del s. XVIII. En aquest municipi també hi trobem i podem visitar el Centre d’Interpretació 115 dies on s’informa als visitants dels diferents espais que la Batalla de l’Ebre va deixar a la Terra Alta. 

I pel que fa a una estada o allotjament en aquest punt, Corbera d’Ebre, disposeu dels nostres Apartaments Els Temporers, amb tot allò que requereix una bona estada per al vostre gaudi. Us animeu? Us esperem!