Verema, premi a la constància del pagès; i el producte, un gust al nostre paladar

La verema és una de les activitats i moments més destacats de la Terra Alta en què els pagesos s’hi dediquen a recollir el fruit de tot un cicle de feina. D’alguna manera, podríem dir que el temps de verema suposa un premi a la constància del pagès.

En aquest cas, la riquesa en vinyes de la comarca fa que sigui habitual veure els pagesos en aquestes dates (setembre-octubre) collint i transportant el raïm amb tractors des de les vinyes, per camins i carrerons, fins als cellers on serà convertit en vi.

Es tracta segurament del moment més esperat de l’any, el resultat a una feina de camp, manual, artesana i força sacrificada. Per aquest motiu, molts dels pobles celebren la festa de la verema, on s’acostuma a trepitjar el raïm per treure el suc, tal com es feia antigament, s’ofereixen tastos i promoció de la gastronomia i els vins del territori, entre d’altres.

La verema és tot un procediment en què la collita també es fa segons cada varietat, començant amb el raïm més primerenc, és a dir, aquell que madura abans i/o que té una pell més fina i per tant menys resistent i després la resta.

Acostuma a tenir lloc durant el mes de setembre i la primera quinzena d’octubre, tot i que les condicions climàtiques, la zona de producció i la varietat del raïm, així com el tipus de vi que es vol elaborar i obtenir, són diversos paràmetres que es tenen en consideració per decidir, realment, quan és temps de verema.

Els resultats també vindran condicionats per la meteorologia, i per tant el temps, de l’anyada (el cicle sencer durant tot l’any, dotze mesos), el terreny de cultiu, etc. fent que el sabor i l’aroma sigui d’una manera o l’altra, a banda del tipus de vi resultant a partir d’unes i altres varietats de raïm.

Sense dubte, tot un món i una tasca pròpia dels pagesos de la comarca que veuen compensada la seva dedicació en aquestes dates amb la recollida dels fruits, i que per la nostra banda podem mantenir i potenciar, gràcies al consum dels vins i varietats del mateix territori, de la DO Terra Alta.

D’aquesta manera, la verema dona lloc a un producte, i tant el raïm com els vins, mostos, i altres begudes derivades, suposen un gust per al nostre paladar.

En aquest sentit, podeu conèixer més detalls sobre la cultura i producció de vi de la Terra Alta (aquí).

Des d’Apartaments Els Temporers us animem a visitar la nostra comarca i degustar els seus productes i gastronomia. Per l’allotjament no us preocupeu, tenim a la vostra disposició 4 apartaments per escollir quin compleix millor amb les vostres necessitats. Feu-hi una ullada i contacteu, estarem encantats d’atendre i aclarir els vostres dubtes. Us esperem!